Groente grillen

De afgelopen maanden heb ik ontzettend veel geëxperimenteerd met verschillende types barbecue, griltechnieken, diverse soorten houtskool en alternatieve producten voor op de Q. Wat is er een wereld voor me open gegaan zeg! Wat mij tijdens deze ontdekkingstochten vooral positief heeft verbaasd is hoe ontzettend lekker groente wordt wanneer je dit grilt.

Als enorme vleesliefhebber – ik was zelfs lange tijd allergisch voor het woord ‘vegan’ – was groente bij mij tijdens de barbecue echt een ondergeschoven kindje. Ondertussen ben ik echter behoorlijk omgedraaid. Groente mag tijdens de BBQ wat mij betreft absoluut de hoofdrol krijgen, met eventueel wat vlees als bijgerecht. Trust me: je zult gegarandeerd smullen!
Deze claim durf ik te maken, omdat we het onlangs in de praktijk hebben uitgeprobeerd. Op een heerlijk zonnige zaterdagavond heb ik wat familie uitgenodigd voor een BBQ bij mij thuis. Op het menu:

 • Spitskool
 • Aubergine
 • Courgette
 • Paprika
 • Groene asperges
 • Tomaat
 • Ui
 • Champignons
 • (en als laatste pas wat) Kip

Dit keer niet op het menu, maar zeker ook de moeite van het grillen waard:

 • Knolselderij
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Ananas (echt waar!)
 • Pompoen
 • Prei
 • Bataat (= zoete aardappel)

Familielid nummer 1 begon gelijk al: ”Ik houd echt niet van aubergine. Die textuur… *trekt een zuur gezicht*.” Uiteraard was dat daarom een van de eerste dingen die zij mocht proeven. En haar reactie? “Oh, maar zo is het wél lekker!”….. Ziejewel, Laura! 😛
Kort daarna volgde nummer 2 met de opmerking dat hij ‘niet zo van de kool was’. Tijd dus om de spitskool in de ring te gooien. Dit is een van mijn favoriete groenten voor op de BBQ, dus voor dit kooltje durf ik mijn handen wel in het vuur te steken. En ja hoor, meneer reageerde exact hetzelfde. Dit was wél heel erg lekker! Awww, de schatten.

Uiteindelijk hebben we met zijn allen, als een stel hongerige wolven, zo lekker zitten smullen van de diverse veggies dat de komst van de kip bijna niet eens werd opgemerkt.1-0 voor de groentjes dus!

Hoe je groente het beste kunt bereiden op de Q verschilt een beetje per soort. Je kunt alles wel in gelijke stukken snijden, in één en dezelfde marinade gooien en gewoon een tijdje grillen, maar je behaalt het beste resultaat als je hier net even een klein beetje meer aandacht aan besteed. Ja, ik leer echt wel wat door samen te wonen met een chef. 🙂

Wat hij me precies heeft geleerd over het grillen van groenten en hoe je deze daarnaast het beste op smaak brengt, lees je de komende tijd in aparte blogs waarin ik de recepten en bereidingswijzen verder uiteen zal zetten. First up: aubergine!

0 reacties

Een reactie versturen

Op de hoogte blijven van nieuwe blog posts? Volg me op Instagram, via @SausGuruSyl:

Customer Support

Customer Support